perjantai 1. elokuuta 2014

E-pentue syntyi!

Tässä vaiheessa pennuista on syntynyt vasta kaksi ja kahta vielä odotellaan.

Sinikan virallinen laskettu aika olisi ollut vasta huomenna, mutta varmuuden vuoksi laitoin jo eilen illalla kaiken kuntoon: sisustin pesälaatikon ja otin esiin synnytyksessä tarvittavat varusteet - käsidesiä, pikkupyyhkeitä, talouspaperia, keittiövaa'an, muistiinpanovälineet ja erivärisiä kynsilakkoja, joilla pentujen häntään merkitään tunnistustäplä. Vein ne myös kaikki makuuhuoneeseen siltä varalta, että synnytys alkaa yöllä.

Yöllä ei vielä tapahtunut mitään, mutta aamulla Sinksu alkoi osoittaa levottomuuden merkkejä. Niinpä raahasin tarvikkeet kiireesti takaisin pentuhuoneeseen ja haukattuani aamiaista sulkeuduin emokissan kanssa synnytystilaan odottamaan. Sinikka selvästi haki sopivaa paikkaa. Pentulaatikko ei miellyttänyt sitä - ehkä pehmusteiden päälle laittamani kroonikkoalusta tuntui vieraalta. Kun näytti siltä, että mamma haluaa välttämättä synnyttää hiekkalaatikkoon, desinfioin kiireesti kellarissa varalla olleen vanhan hiekkalaatikon, laitoin pohjalle pyyhkeen ja katon päälle, ja emo hyppäsi sinne tyytyväisenä. 

Hetken kuluttua laatikosta kuului "Viu"; ensimmäinen pentu oli syntynyt. Rempaisin katoksen pois, putsasin pennun hengitystiet, katkaisin napanuoran ja jätin pennun emon kuivattavaksi. Emon vielä nuollessa ensimmäistä pullahti toinenkin ulos, mutta seuraavia kahta saatiinkin sitten odotella yli kolme tuntia. 

Neljännen pennun jälkeen odottelin pitkään, tulisiko vielä viideskin, sillä Sinikka oli edelleen hiukan levoton. Ilmeisesti kyse oli kuitenkin jälkisupistuksista, ja pentuluku näyttää nyt jäävän neljään, mikä emon jaksamisen ja maidon riittämisen kannalta on juuri sopiva määrä.

Pennut ovat kaikki väriltään sinisiä. Kuviot (bicolour tai mitted) tulevat esiin muutaman päivän sisällä. Samoin sukupuolet toivottavasti varmistuvat lähiaikoina, sillä nyt niiden määrittäminen olisi ollut puhdasta arvailua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti