keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Kissanpentujen kuvaaminen - mission impossible

Dollgarden's F-pentue


Viime viikonloppuna pistäydyin sijoituskodissa viemässä taas kassillisen ruokaa F-pennuille. Osutin vierailun taktisesti puolen päivän aikoihin, jotta voisin samalla kuvata pentuja. Tähän aikaan vuodesta kuvien ottaminen vaatii kärsivällisyyttä, aikaa ja taitoa. Tämän reissun jälkeen tuntui, että tarvitsen niitä kaikkia lisää.

Digipokkarilla kuvatessa en ikinä käytä salamavaloa - ellei ole todella pimeää ja silloin olen mieluiten kuvaamatta. Salaman räiskäyttäminen päin näköä on tyly temppu niin ihmiselle kuin kissallekin, ja tulos on aina yhtä kehno. Luonnonvaloa on marraskuun pilvisinä päivinä kuitenkin niin vähän, että kamera säätää automaattisesti suljinajan pitkäksi, mikä eläväisten pentujen kanssa on mahdoton yhtälö.

Periaatteessa pentujen kuvaamiseen tarvitaan 3-4 ihmistä. Yksi käyttää kameraa, toinen heiluttelee huiskaa kuvaajan pään päällä ja yksi tai kaksi heittelee karkaavia pentuja takaisin kuvaan. Ely oli virittänyt pentuhuoneen nurkkaan valkoisen fleece-huovan taustaksi ja puitteet olivat kyllä kunnossa, mutta tällä kertaa kaikkien muiden vaikeuksien lisäksi kuvauksessa oli liian vähän käsiä.

Tässä todisteet, että yritetty on:

 Huiska heiluu ja pennut ovat vielä kohtalaisesti järjestyksessä. Tarkin kohta näyttäisi kuitenkin olevan Söpön hienoissa alahampaissa oikealla.

 Pennut alkavat olla vähän liiankin täpinöissään hitaaseen suljinaikaan nähden. Sumu yrittää taustalla metsästää huiskaa ja Sulo vasemmalla miettii, uskaltaisiko loikata korokkeelta alas.

 Sumu (toinen vasemmalta) ei saanut huiskaa kiinni, mutta loikkasi sen sijaan eturiviin. Muut heiluvat vieressä huiskaa seuraten.

 Tässä vaiheessa kuvaaja tajuaa, ettei tätä projektia saada kunnialla maaliin. Miten ihmeessä muiden pennut osaavat käyttätyä kuvissa niin sievästi?

 Sulo huomaa taustakankaan mahdolisuudet, Söpöä alkaa oikealla kyllästyttää. Sulo ja Sisu seuraavat huiskaa päät viuhuen.

 Lopulta pakki hajoaa kokonaan ja huiska kiinnostaa enää Sisua. Antaa olla, yritetään toisella kertaa uudelleen.

Söpö onneksi jaksaa poseerata kuvaajalle lohdutukseksi, mutta se ei paljon lohduta, sillä yleisvalo heittää kuvaajan varjon kuvaan, vaikka tämä kuinka kyyristelisi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti