maanantai 25. huhtikuuta 2011

Pentujen isä

Monella isolla kissalalla on omat kollit, jotka asuvat erillään leikkaamattomista naaraista -joko erillisessä huoneessa, lähisukulaisen luona tai sijoituskodissa. Pysyäkseen tyytyväisenä leikkaamattoman kollin pitäisi kuitenkin päästä tositoimiin ainakin 2-3 kertaa vuodessa. Koska oma kasvatustyöni on ollut niin pienimuotoista, olen tähän mennessä päätynyt vuokraamaan kasvattajakaverini kolleja. Tämän pentueen isä Feel-x Festivus eli Feno on itse asiassa edellisen pentueen isän nuorempi velipuoli. Usein tarjolla olevia kolleja käytetään liiankin paljon, mikä ei ole hyväksi rodun geeniperimän monimuotoisuudelle. Omien pentueitteni isät eivät onneksi komeile ison pentulauman sukutauluissa. A-pentueen isä, Aatu, sai siittää kaksi pentuetta ennen kuin menetti pallinsa. Feno on toistaiseksi saanut vain nämä vauvat.

Feno on vielä teinipoika, alle 1,5-vuotias, mutta sitä ei haitannut lainkaan, että sen poikuuden vei 4,5-vuotias kokenut kissarouva. Aino oli ensin vähän turhautunut, kun Feno vain haki oikeaa asentoa, eikä valmista meinannut tulla. Mutta kun kolli vihdoin tajusi, miten homma hoituu, se ei antanut Ainolle hetken rauhaa. Ja seuraukset päästiin laskemaan yhdeksän viikon kuluttua...

Feno on väriltään ja kuvioltaan lila colourpoint (Rag c). Liloja kissoja meillä on Suomessa vielä melko vähän, sillä lila väri tulee geenistä, joka peittyy aina sinisen ja ruskean geenin alle. Liloja pentuja syntyy siksi vain liiloille, suklaata kantaville sinisille ja sinistä kantaville suklaan värisille kissoille. Lilan isän ansiosta kaikki tämän pentueen tenavat kantavat kuitenkin suklaageeniä. Ulkonäöltään ne ovat tavallisen sinisen ragdollin näköisiä, mutta kasvatustyössä niiden avulla voidaan saada suklaan ja lilan värisiä pentuja. Lemmikkikissalle, jolla ei teetetä pentuja, tällä ominaisuudella ei kuitenkaan ole mitään merkitystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti