torstai 1. lokakuuta 2015

Nyt kerätään massaa

Dollgarden's F-pentue

Yleensä pentujeni silmät ovat auenneet 9-12 vuorokauden aikoihin, mutta 
liilahäntäinen pikkumies halusi nähdä maailman jo viikon iässä.

Pentujen ensimmäinen viikko on sujunut hyvin. Jokainen on tuplannut alkupainonsa ja mennyt melkein heilauttamalla yli 200 gramman. Muutaman kerran lisäruokaa on jouduttu antamaan pennulle, jonka häntä on merkitty pinkillä. Se on joko laiska syömään tai sitten häviää tissitappeluissa, koska sen paino aina välillä jämähtää hetkeksi paikoilleen kunnes taas ottaa noususpurtin.

Sijoitusäiti Ely on tehnyt nettiin taulukon, johon hän merkitsee painot aamuin ja illoin. Noin kuukauden iässä siirrytään punnitukseen kerran vuorokaudessa. Vahdin painoja kuin haukka, ja jos painoa tulee vuorokaudessa alle 10 grammaa, pentu saa lisäruokaa. Lisäruokinta ei aina ole kovin helppoa, koska nisään tottunut tenava ei välttämättä tajua tutin tarkoitusta ja taistelee urheasti vastaan. Elyn lisäruokintataidot ovat kuitenkin kehittyneet nopeasti, ja nyt pieneen masuun saadaan jo tarvittavat 4 grammaa/ateria. Jos tilanne menisi oikein hankalaksi, pennulle annettaisiin lisäruokaa letkulla suoraan mahaan, mutta siihen ei vielä ole tarvinnut ryhtyä.

Pinkkihäntäinen on muita laiskempi syömään. Muuten 
painot ovat nousseet hyvin tasaisesti.

Saatan olla vähän turhankin tarkka painonnoususta, mutta potentiaalit ongelmatilanteet on mielestäni parempi ennakoida. Jos pennun verensokeri pääsee romahtamaan, maidon ravintoaineet eivät enää imeydy, vaikka sitä kuinka pumpattaisiin mahaan. Silloin tarvitaan avuksi glukoosia joko maidon seassa tai suoraan ihon alle nesteytettynä.

Tällä hetkellä näyttäisi pienellä varauksella siltä, että pentueessa on kolme poikaa ja yksi tyttö. Kaksi pennuista on colourpointeja, yksi mitted ja yksi bicolour. Kuviot näkee helposti heti kun pointtivärit alkavat kehittyä. Yhden nenu on vaalea (=bicolour) ja kahden takatassut tummat (=colourpoint). Yhden nenu on tumma mutta takatassut vaaleat (=mitted). Väreistäkin Elyllä on jo teoria, mutta haluan itse nähdä pennut nyt viikonloppuna ennen kuin uskallan vahvistaa ne. Siitä lisää myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti