Rölli on itse osoittautunut yhtä rauhalliseksi kuin pentunakin. Se ei provosoidu, vaikka tytöt kuinka ärjyisivät. Se vain antaa rauhallisesti tietä tai perääntyy vähän kauemmaksi. Rölli on ottanut myös sohvan haltuunsa ja makailee siinä tyytyväisenä tarkkailemassa ympäristöään. Heti kun joku jaksaa kammata, rapsuttaa tai muuten näplätä sitä, se alkaa onnellisena kehrätä. Sillä ei ole minkäänlaista kiirettä pois sylistä. Nyt Rölli odottelee, että uusi koti löytyisi. Se on näyttelytason kastraatti, joka on myös sirutettu, joten hintapyyntö on 700 euroa. Lisäys: Rölli löysi viikossa uuden kodin ja elelee nyt tyytyväisenä vanhemman kissarouvan kaverina.
maanantai 10. toukokuuta 2010
Rölli tuli takaisin
Rölli on itse osoittautunut yhtä rauhalliseksi kuin pentunakin. Se ei provosoidu, vaikka tytöt kuinka ärjyisivät. Se vain antaa rauhallisesti tietä tai perääntyy vähän kauemmaksi. Rölli on ottanut myös sohvan haltuunsa ja makailee siinä tyytyväisenä tarkkailemassa ympäristöään. Heti kun joku jaksaa kammata, rapsuttaa tai muuten näplätä sitä, se alkaa onnellisena kehrätä. Sillä ei ole minkäänlaista kiirettä pois sylistä. Nyt Rölli odottelee, että uusi koti löytyisi. Se on näyttelytason kastraatti, joka on myös sirutettu, joten hintapyyntö on 700 euroa. Lisäys: Rölli löysi viikossa uuden kodin ja elelee nyt tyytyväisenä vanhemman kissarouvan kaverina.
perjantai 5. helmikuuta 2010
Nyt ne meni
maanantai 1. helmikuuta 2010
Aika vonkaleita
Toiseksi hentoisin on Milla (takana oikealla takajalka Miisan kaulan ympärillä). Sille on kertynyt painoa 1490 grammaa, ja aikuisena lukemat lienevät samantyyppiset kuin Miisalla.
Monni (takana vasemmalla) sen sijaan on perinyt isot geenit. Sen paino on nyt 1700 grammaa, ja olemukseltaan se on soman nallemainen. Siihen tosin vaikuttaa varmasti myös sen tavallista paksumpi turkki.
Kaikkein selvin jättikissa on kuitenkin Rölli (edessä), jolle vaaka näytti 1987 grammaa! Siis yli 300 grammaa enemmän kuin Väinöllä saman ikäisenä. Löysin eräältä amerikkalaiselta nettisivustolta jokin aika sitten valittelua siitä, että ragdollien keskikoko on pienenemässä. Rölli kuitenkin kasvanee komeaksi pojaksi, yli 8-kiloiseksi. Sen tulevalla näyttelyuralla suuruus on pelkkää plussaa, kyseessähän on jättikissarotu. Suomen suurin kolli oli parhaimmillaan 10-kiloinen.
Ragdollit kasvavat täyteen mittaansa melko hitaasti. Vasta noin neljävuotiaana ne ovat saavuttaneet lopullisen kokonsa. Joten tarkkaa ennustetta on vielä mahdotonta antaa. Kastraateista kuitenkin tulee usein vielä muhkeampia kuin leikkaamattomista uroksista ja nartuista.
lauantai 30. tammikuuta 2010
Heikot eväät
Pennut saivat aamiaiseksi märkäruokaa klo 9 ja sen jälkeen lautasilta löytyi vain kuivamuroja. Muut kävivät napsimassa niitä puolen päivän jälkeen, mutta Miisa vain tapitti silmiin ja naukui parempaa. Ei herunut. Kun kello lähestyi kolmea, Miisa alkoi taas kieppua keittiössä vaatimassa ruokaa. Nostin sen murolautaselle. Ei kelvannut. Iiiii-i-i.... Nostin sen taas murolautaselle. Tällä kertaa se nuuhki vähän pitempään, mutta kääntyi sitten pois ja iiiiiiii-i-i-i... Nostin sen kolmannen kerran lautaselle, ja nyt nälkä voitti. Miisa alkoi nöyränä tyttönä mussuttaa muroja. Ensi viikolla vähennän pikkuhiljaa murojen jauhamista. Tavoitteena on, että murot menevät sellaisenaan alas, kun Miisa ja Milla lähtevät uuteen kotiinsa perjantaina.
keskiviikko 27. tammikuuta 2010
Hei, pientä rajaa...!
Koska Miisan hermot kestävät odotusta kaikkein huonoimmin, se saa aina spesiaaliannoksensa ensimmäisenä eteensä. Erityiseksi sen ruoan tekevät päälle ripotellut murskatut kuivaropot, joiden syömistä se harjoittelee. Seuraavaksi lautanen ilmestyy Monnille, Millalle ja Röllille. Kun ne ovat päässeet syömisessä vauhtiin, annan märkäruoan Ainolle. Väinö hengailee vielä jossain kauempana, joten sen annos saa odottaa pöydällä.
Tässä vaiheessa Milla tosin huomaa, että mamma sai Shebaa, ja tunkeutuu Ainon lautaselle törkeästi etuillen. Jotta Aino saisi syödä rauhassa, nostan Millalle Väinön miniannoksen. Kun muut ovat syöneet vatsansa täyteen ja häipyneet, Väinö valuu lopulta paikalle ja mussuttaa tyytyväisenä penturuokien jämät. Nyt pennut ruokailevat vielä neljä kertaa päivässä, mutta kohta ateriat voi vähentää kolmeen ja sitten suunnilleen puolen vuoden iässä kahteen. Kuivamuroja olen tosin pitänyt lautasella jatkuvasti välipalana, sillä kukaan kissoista ei vielä tunne niihin niin suurta himoa, että se haittaisi painonhallintaa.
maanantai 25. tammikuuta 2010
Lääkäritädin luona, osa 2
Pennut kävivät tänään toisen kerran eläinlääkärillä. Nyt oli ohjelmassa tehosterokotuksen lisäksi sirutus sekä tarkempi tutkimus. Tunnistesiru laitettiin niskaan järkyttävän paksulla neulalla. Tytöt eivät inahtaneetkaan, mutta Rölli meinasi saada hepulin, ja ellen olisi pitänyt siitä tiukasti kiinni, se olisi syöksynyt ovesta odotustilan puolelle. "Nuo pojat on usein tuollaisia", totesi eläinlääkäri.
Olin tehnyt etukäteen pitkän listan asioista, joita täytyy muistaa kysyä. Tässä vastaukset:
- Ei, yhdelläkään pennulla ei ole napatyrää, joka estäisi näyttelyttämisen. Lisäksi Röllin kivekset ovat nyt molemmat laskeutuneet. (Raukka ei saa iloita niistä kovinkaan pitkään.)
- Pennut voi periaatteessa steriloida/kastroida koska tahansa, mutta tyttökissoille se on helpompi tehdä, kun ne ovat kasvaneet vielä muutaman kuukauden.
- Vaikka Miisa on porukan pienin, se on ihan riittävän painava. Normi on 100 g/viikko, ja Miisa painaa nyt 11-viikkoisena 1200 g. Lääkäri löysi siltä myös kunnon lihakset. Se ei vain ole niin iso kuin muut pennut.
- Ei haittaa, vaikka Milla syö mieluiten märkäruoan ja Monni kuivamurot aikuisten kupista. Sen sijaan eläinlääkäri oli vähän sitä mieltä, että ruokakaupan märkäruoatkaan eivät ole ihan niin laadukkaita kuin olisi toivottavaa. Raa'an lihan syömisen opetteluun lääkäri suositteli raakoja possun suikaleita pieniksi pilkottuina. Maistuu kuulemma hyvin useimmille kissoille.
sunnuntai 24. tammikuuta 2010
Siskojen veli
Meillä Aino käyttää Väinöä sumeilematta hyväkseen, kun niskaa pitää nuolla, kun tarvitaan lämmittäjää päiväunille tai kun kun pitää varmistaa, onko jokin uusi asia todella pelottava vai ainoastaan huolestuttava. Kastrointi vie kissan luonteesta sähäkkyyttä. Siksi leikatut ragdoll-kollit ovat yleensä varsinaisia halinalleja, jotka mielellään maastoutuvat sohvatyynyjen sekaan ja viihtyvät kainalossa.
En osaa sanoa, kuinka paljon sterilointi vaikuttaa tyttökissojen luonteeseen, mutta usein nartut pitävät enemmän etäisyyttä kuin urokset. Tosin tässä pentueessa Milla tulee mieluiten syliin, seuraavina seurallisuusasteikolla ovat Rölli ja Monni. Miisa viuhtoo niin innoissaan pitkin taloa, ettei se ehdi loikoilla kuin nukkuessaan. Se toisaalta on pennuista puheliain ja tulee heti ilmoittamaan, kun haluaa ruokaa lautaselle. Pennun sukupuolta miettivälle voisi ehkä sanoa, että jos haluaa isokokoisen lötköpötkylän viereensä sohvalle, kannattaa ottaa kastraattipoika. Jos taas haluaa hiukan älykkäämmän olennon, jolla on kissan vaistoja enemmän tallella, tyttökissa on varmempi valinta. Tosin sekin kannattaa ehdottomasti steriloida, ellei aio käyttää sitä siitoskissana.
Leikkaamaton poika sen sijaan on usein niin hormoniensa vallassa, ettei se malta oikein syödäkään. Ollakseen onnellinen sen pitää muutaman kerran vuodessa päästä nartun luo. Yleistykset ovat toisaalta aina yleistyksiä. Yksilölliset luonne-erot pentujen välillä ovat suuret. Kannattaa siis kertoa kasvattajalle, millaista kissaa on hakemassa, sillä yksittäisen pennun luonne alkaa aika hyvin tulla esiin jo kolmeviikkoisena.
perjantai 22. tammikuuta 2010
Salakapakassa
keskiviikko 20. tammikuuta 2010
Pientä tuhoa
Parhaat nahkasaappaani Aino kävi eteisen kaapissa merkkaamassa hormonihöyryissään juoksun aikana, enkä niitä kissanpissan hajuisina enää viitsinyt sen jälkeen käyttää. Nykyään kaappien ovet ovat juoksujen aikana tiukasti kiinni. Muut merkkauspaikat kuten halkokori tai huoneiden nurkat ovat onneksi paremmin putsattavissa. Väinön tuhot ovat lähinnä johtuneet sen kiinnostuksesta vettä kohtaan - kuulemma tavallinen piirre ragdolleilla. Jos ruokapöydälle on jäänyt vartioimaton vesilasi, vesikannu tai jopa kukkamaljakko, Väinö on hypännyt muina miehinä pöydälle ja alkanut huljuttaa tassuaan vedessä. Muutaman kerran lattia on lainehtinut aamulla ja pöytäliina on ollut likomärkä. Onneksi pöydän pintakäsittely on kestänyt.
Pentujen hävikkilistalla on toistaiseksi vain yksi pienehkö savinen kukkaruukku. Rahapuu oli ollut talviseen tapaan vähällä kastelulla ja multapaakku oli siksi kevyt. Niinpä se oli helppo työntää pois tieltä ja hups...se putosi patterin päälle ja ruukku halkesi. Myönnettäköön, että vahingot olisivat varmasti suuremmat, jos olisimme verhoilleet sohvat ja nojatuolit mehevällä löyhäsidoksisella kankaalla tai pehmeällä villakankaalla kuten tweedillä. Niihin olisi ihan liian helppo terottaa kynsiä. Mutta elämä kissaperheessä on vähän samanlaista kuin lapsiperheessä. Tietyillä asioilla on turha kaivaa verta nenästään. Sen sijaan mikrokuidut ja alcantara ovat kelpo valinta. Niiden kanssa ei myöhemmin tarvitse itkeä.
maanantai 18. tammikuuta 2010
Ruokaa mulleki-i-i-i-i-i-i
Laskujeni mukaan Miisa syö lähes tuplasti sen minkä muut. Ruoan seassa tulee kuitenkin edelleen olla nokare pentumoussea, jotta neiti olisi tyytyväinen. Muille mousse on yhdentekevä lisuke. Milla jopa siirtyy syömään Väinön kupista Shebaa, kun Miisa on syrjäyttänyt sen omalta annokselta. Teorioita pikkusintin ruokahaluun on kaksi: a) sen energiankulutus on suurempi, koska se liikkuu, pomppii, syöksähtelee ja painii kaksi kertaa niin paljon kuin muut. b) muut käyvät aina välillä mutustelemassa kuivamuroja ja täyttävät niillä mahaansa, mutta Miisa ei niistä perusta. Tämän vuoksi sillä on muita useammin nälkä. Nyt pitäisi vain pian saada Miisa ymmärtämään murojen arvo. Muuten sen päivistä uudessa kodissa tulee pitkiä ja nälkäisiä.
sunnuntai 17. tammikuuta 2010
Uniasentoja
lauantai 16. tammikuuta 2010
Sihteerihommissa
Pennut laajentavat innoissaan maailmankuvaansa. Jos käsilaukkuni tai jumppakassini on jäänyt eteisen lattialle, joku pennuista on hetken kuluttua kiivennyt tutkimaan sen sisältöä. Ja kun avaan täyskorkean jääkaappimme, täytyy aina muistaa tarkistaa, ettei kukaan jää sisään, kun suljen sen. Takkapuukori puolestaan on äärettömän mielenkiintoinen - ehkä siinä on houkuttelevia tuoksuja villistä luonnosta. Usein pari pennuista möyrii puiden keskellä korissa ja loput yrittävät purkaa hiukan rispaantunutta rottinkireunaa.
Eilen Aino naukui hädissään pentuhuoneessa, ja kun mieheni tuli paikalle, yksi pennuista oli onnistunut keplottelemaan itsensä litteän saapaslaatikon sisään laatikon kantoreiästä. Ainoa ongelma oli, ettei se päässyt laatikosta enää omin avuin ulos, koska reikä oli laatikon katossa.
torstai 14. tammikuuta 2010
Saanks mä auttaa?
tiistai 12. tammikuuta 2010
Kolme viikkoa vielä
Alchemilla eli Milla ja Artemisia (kutsumanimeä vielä mietitään) muuttavat Vuosaareen Petrin lemmikeiksi. Niille tulee varmasti hyvät oltavat, koska luvassa on lasitettua parveketta, kiipeilytelinettä ja kesällä ulkoilua valjaissa. Koko kerrostalon piha tutkittavana, jee! Amaranthus eli Rölli lähtee Hollolaan lapsiperheeseen, jossa on jo kaksi tyttökissaa, ragdoll ja pyhä birma. Poika joutuu luopumaan sukukalleuksistaan, koska toinen tytöistä on siitoskissa, mutta tuskin se ehtii itse sitä surra. Sen sijaan Rölli pääsee näkemään maailmaa ja muita kissoja näyttelyissä. Toivottavasti se osuu välillä samaan näyttelyyn Monnin ja minun kanssani. Olisi hauska nähdä, miten poika kehittyy ja tuleeko siitä niin isokokoinen kuin miltä vaikuttaa. Rölli painaa nimittäin nyt 9-viikkoisena 1,4 kg. Väinö-eno (7 kg) painoi meille tullessaan 12-viikkoisena 1,6 kg. Kolmessa viikossa massaa tulee taatusti enemmän kuin 200 g.
maanantai 11. tammikuuta 2010
Mulle kans
Ompelemani suojaessu estää pääsyn ainakin alimpaan nisäpariin, mutta se kiusaa Ainoa niin selvästi, että pidämme taas taukoa sen käytöstä. Kaikkein innokkaimmin mamman maitoa on kinuamassa Artemisia. Tenava tepsuttaa Ainon vieressä ja työntää samalla kuonoaan sinnikkäästi sen vatsan alle. Jos Aino antaa periksi, koko porukka hyökkää mamman päälle ja kellistää sen selälleen. Hetken kuluttua, kun imu alkaa tuntua liian epämukavalta, Aino kampeaa itsensä pystyyn ja häipyy paikalta - Artemisia perässään.
Saadakseen olla rauhassa Aino hyppää välillä pehmustamattomalle puutuolille, jolle pennut eivät vielä pääse. Jos vierotusprosessi ei pian etene, taidan viedä tammikuun lopulla Ainon ja Väinön kyläilemään Nellin luo, jotta katkaisu varmasti saadaan aikaan ennen kuin pennut lähtevät uusiin koteihinsa.
sunnuntai 10. tammikuuta 2010
Ruokakriisi
Laitoin hieman muroja pehmenemään ja turpoamaan vesitilkkaan ja yritin tarjota niitä neidille - turhaan. Monni kyllä söi ne mielellään. Mielenkiintoista nähdä, kuinka tiukkana Artemisia pysyy siihen asti, että saan huomenna lisää moussea lautaselle. Luulisi että nälkäiselle maistuisi muukin kuin lempiruoka. Artemisia on mainio pakkaus. Kissojen missikisoissa se ei värivirheineen pärjäisi, mutta luonnetta ja temperamenttia sille on sen sijaan jaettu roimasti. Liikunnallisesti se on omaa luokkaansa, ja perintötekijöitä sillä on ainakin pomppupallolta ja raketilta. Sisustusta se ei tuhoa, mutta hereillä ollessaan innostaa sisarukset aikamoiseen ralliin. Onneksi se pääsee uuteen kotiinsa yhdessä Alchemillan kanssa ja saa näin mukaansa samanikäisen painikaverin. Kukaan aikuinen ei nimittäin jaksa leikkiä niin paljon, että Artemisian energialataus saataisiin kunnolla purettua. Ilman toista kissanpentua se todennäköisesti vain pitkästyisi ja turhautuisi.
perjantai 8. tammikuuta 2010
Vierotushoidossa
Seuraavana päivänä hain kellarin jämäkankaiden kaapista tiheäsilmäistä verkkotrikoota ja ompelin Ainolle essun. Yläosa kiinnittyi lenkillä kaulan ympäri ja helmasta lähti kuminauhalenkki kummankin jalan ympäri. keskellä oli nauha, jonka sidoin selän taakse. Taas seurasi uusi halvauskohtaus, mutta tällä kertaa asu toimi. Pennut yrittivät kovasti etsiä pääsyä tisseille, mutta turhaan. Aamulla essu kuitenkin löytyi roikkumasta pelkän kaulalenkin varassa. Houdini oli keplotellut itsensä irti kahleista.
Nyt on parhaillaan meneillään seurantajakso. Pennut on tavattu imemästä vain kerran, ja nisät ovat jo paremman näköiset. Mutta jos tilanne kääntyy huonompaan suuntaan, joudun kai valmistamaan Ainolle hihattoman ja lahkeettoman kokovartalohaalarin. Vai osaavatkohan pennut sittenkin avata sen selässä kulkevan vetoketjun?
torstai 7. tammikuuta 2010
Mä maistan sulta vähän
Artemisia on selvästi sitä mieltä, että muut saavat aina jotain parempaa. Syödessään se vilkuilee koko ajan sisarusten annoksia, tunkee heti tilaisuuden tullen kuononsa väliin ja alkaa pistellä vieruskaverin ruokaa, vaikka omaakin olisi vielä jäljellä. Monni on ainoa, joka pystyy tässä kisassa pitämään puolensa. Se pistää etutassunsa tukevasti tanaan ja puskee otsallaan rosvon pois. Huvittavinta on se, että Artemisialle ei kuitenkaan kelpaa ruoka, elleivät kaverit ole vielä ehtineet keittiöön. Annoksen valitseminen vapaasti on kai ihan tylsää. Paljon hauskempaa on pihistää muiden nenän alta.
keskiviikko 6. tammikuuta 2010
Eno on idoli
Tänään Monni ja Artemisia nyrpistelivät, kun laitoin päivällismössön niiden eteen tavanomaisella matalalla teevadilla. Ei ollut nälkä, eikä ruoka kiinnostanut. Mutta kun siirsin saman mössön syvempään kuppiin, josta Väinö tavallisesti syö, ruokahalu heräsi välittömästi. Väinön ansiota taitaa olla myös se, että pennut oppivat sisäsiisteiksi todella nopeasti. En itse ollut lainkaan tyytyväinen, kun Väinö kävi kusaisemassa pentujen hiekkalaatikkoon kun silmä vältti. Pennut kuitenkin oppivat näköjään matkimalla, sillä hyvin nopeasti Väinön megapissojen vierestä alkoi löytyä pikkuliruja.
Väinö ei itse ihailusta juuri piittaa. Se kyllä sietää kärsivällisesti sen, että pennut tungeksivat sen kylkeen päiväunille ja hyppelevät sen hännän päälle tai selkään. Välillä se kuitenkin selvästi kyllästyy temuamiseen ja painuu jonnekin kauemmaksi huilimaan. Yksi sen suosikkipaikoista on pentulaatikko, sillä siellä tenavia ei ole tavattu enää pitkään aikaan.
tiistai 5. tammikuuta 2010
Lääkäritädin luona
Lääkärin luona Aino yritti taas painautua pöydän läpi, Väinö sen sijaan ilmaisi vastalauseensa ainoastaan silloin, kun lääkäri yritti rapsuttaa hammaskiveä sen takahampaista. Sain neuvon hankkia samanlaisen välineen kotiinkin ja rapsutella hampaita itse. Tuskin tulee onnistumaan... Niin tiukkaan otteeseen Väinöä ei saa kahlittua, ettei se pääsisi kiemurtelemaan irti jostain niin kenkusta toimenpiteestä. Ensi käynnillä pyydän lääkäriltä sille kunnon tripin, jotta hampaat voidaan putsata rauhassa.
Pennut eivät inahtaneetkaan rokotuspiikistä, eikä lääkäri löytänyt niistä mitään huomautettavaa. Amaranthus tosin hiukan rääkäisi, kun täti näpelöi peräpäätä yrittäessään tutkia, ovatko kivekset laskeutuneet. Toinen nuppineulanpään kokoisista nappuloista kuulemma oli, toinen oli vasta matkalla. Pyysin samalla vastaanottoapulaisena toimivaa kissatuomari-Kristiinaa vilkaisemaan Monnia (Anemone) ja Amaranthusta, joille kaavailen näyttelyuraa. Monnin korvat olivat kuulemma todella kauniit ja hyvin sijoittuneet, eikä Arskan profiilikaan näyttänyt liian suoralta, niin kuin olin jo ehtinyt ounastella. Lisäksi sain vinkin hoitaa Ainon pureskeltuja nisiä hydrokortisonivoiteella ja vetää päälle sukkahousun lahkeen tai t-paidan pitkän hihan. Täytynee etsiä Ainolle sopiva kotelomekko jo tänään, niin se estää myös pikku vampyyrien hyökkäyksiä ja nisät alkavat toivottavasti pian parantua.
maanantai 4. tammikuuta 2010
Pesujonossa
sunnuntai 3. tammikuuta 2010
Mikä maksaa?
Ennen kuin rotukissan pentu on 12-viikkoisena valmis luovutettavaksi uuteen kotiinsa, se on tuottanut kasvattajalleen jo yllättävän paljon kustannuksia:
- Pentujen isän omistaja saa joka pennusta astutusmaksuna kollin näyttelymeriiteistä riippuen vähintään 100 euroa.
- Pennut käyvät Kissaliiton määräyksen mukaisesti kahdesti rokotettavana eläinlääkärillä ja sitä ennen ne madotetaan emolta mahdollisesti saamiensa sisäloisten varalta. Samalla lääkäri tarkastaa niiden terveydentilan. Terveydenhoitoon kuluu yhteensä noin 100 euroa/pentu.
- Emokissa tarvitsee odotuksen ja imetyksen aikana noin tuplasti ruokaa tavanomaiseen verrattuna ja pennut tarvitsevat tavallista kissanruokaa kalliimpaa penturuokaa kolmen viikon iästä lähtien. Myös kissanhiekkaa kuluu paljon. Näistä kertyy kustannuksia noin 80 euroa/pentu.
- Pentujen rekisteröinti kissaliitossa ja siitä saatava virallinen rekisterikirja maksavat 18 euroa/pentu.
Pakollisia kiinteitä kuluja tulee siis noin 300 euroa/pentu. Ja jos jotain menee pieleen ja emo tarvitsee keisarileikkauksen synnytyksessä tai jos pennut saavat vaikkapa ripulin ja tarvitsevat sen vuoksi eläinlääkärin apua, kustannukset kohoavat nopeasti. Lisäksi kasvattaja on sekä emon tiineysajan että pentujen synnyttyä yhteensä viisi kuukautta hyvin kiinteästi kotona. Ei lomamatkoja, ei pitkiä illanviettoja ystävien luona, ei joululomaa Lapissa, juhannusta tai kesälomaa mökillä jne. Sen sijaan kasvattaja herää joka aamu parikymmentä minuuttia tavallista aikaisemmin ehtiäkseen ruokkia kaikki nirsoilevatkin pennut ja siivota hiekkalaatikon ennen töihin lähtöä. Illat kasvattaja leikkii pentujen kanssa, jotta ne olisivat kunnolla sosiaalistuneet, lempeitä ja ihmisystävällisiä ennen muuttoaan uuten kotiin.
Maatiaiskissojen pentuja ei yleensä ole rokotettu tai madotettu. Eläinlääkäri ei ole vilkaissutkaan niitä, ja niiden saama ruoka on saattanut olla mitä sattuu. Niinpä ne saattavat kärsiä uuteen kotiin tullessaan vajaaravitsemuksesta, loisista ja mahdollisesti jopa ikävistä tartuntataudeista. Niiden kanssa ei ole välttämättä leikitty, jolloin ne eivät ole tottuneita ihmisiin ja ne saattavat käyttäytyä pelokkaasti tai aggressiivisesti.
Jos rotukissan ostaa kodinomaisissa olosuhteissa kasvaneesta pentueesta, voi olla melko varma, että pentu täyttää odotukset. Laadulla on kuitenkin hintansa. Maatiaispennun hankkija pelaa enemmän tuuripeliä. Kissa saattaa osoittautua terveeksi ja kiltiksi - tai sitten pennun uusi omistaja huomaakin saaneensa jotain ihan muuta kuin halusi.
lauantai 2. tammikuuta 2010
Mauvaara
Nykyään on myös pakko katsoa tarkkaan, mihin astuu, sillä jalkojen välistä voi yhtäkkiä syöksähtää salamannopea karvakuula. Taaksepäin ei kannata koskaan astua, ja ovi pitää avata hyvin varovasti, sillä hyvin usein sen takana loikoilee yksi tai useampi pentu odottelemassa. Ja ovi pitää myös sulkea yhtä varovasti, sillä yksi riehuremmin lempileikeistä on työntää tassua saranapuolen raosta ja haroa toisella puolella olevia sisaruksia.
perjantai 1. tammikuuta 2010
Pentujen T.i.l.a
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)