sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Siskojen veli

Kissalauman johtaja on yleensä vanhin leikkaamaton naaras. Seuraavana arvoasteikolla seuraavat muut naaraat. Leikkaamattomat kollit hengailevat lauman laitamilla etsien tilaisuutta toteuttaa vaistojaan naaraiden kanssa. Leikatuttujen kollien asema sen sijaan on hiukan erikoinen. Samaan aikaan kun ne itse kuvittelevat olevansa kovia kundeja, ne ovat oikeasti jotain naisen parhaan ystävän ja uskollisen palvelijan väliltä.

Meillä Aino käyttää Väinöä sumeilematta hyväkseen, kun niskaa pitää nuolla, kun tarvitaan lämmittäjää päiväunille tai kun kun pitää varmistaa, onko jokin uusi asia todella pelottava vai ainoastaan huolestuttava. Kastrointi vie kissan luonteesta sähäkkyyttä. Siksi leikatut ragdoll-kollit ovat yleensä varsinaisia halinalleja, jotka mielellään maastoutuvat sohvatyynyjen sekaan ja viihtyvät kainalossa.

En osaa sanoa, kuinka paljon sterilointi vaikuttaa tyttökissojen luonteeseen, mutta usein nartut pitävät enemmän etäisyyttä kuin urokset. Tosin tässä pentueessa Milla tulee mieluiten syliin, seuraavina seurallisuusasteikolla ovat Rölli ja Monni. Miisa viuhtoo niin innoissaan pitkin taloa, ettei se ehdi loikoilla kuin nukkuessaan. Se toisaalta on pennuista puheliain ja tulee heti ilmoittamaan, kun haluaa ruokaa lautaselle. Pennun sukupuolta miettivälle voisi ehkä sanoa, että jos haluaa isokokoisen lötköpötkylän viereensä sohvalle, kannattaa ottaa kastraattipoika. Jos taas haluaa hiukan älykkäämmän olennon, jolla on kissan vaistoja enemmän tallella, tyttökissa on varmempi valinta. Tosin sekin kannattaa ehdottomasti steriloida, ellei aio käyttää sitä siitoskissana.

Leikkaamaton poika sen sijaan on usein niin hormoniensa vallassa, ettei se malta oikein syödäkään. Ollakseen onnellinen sen pitää muutaman kerran vuodessa päästä nartun luo. Yleistykset ovat toisaalta aina yleistyksiä. Yksilölliset luonne-erot pentujen välillä ovat suuret. Kannattaa siis kertoa kasvattajalle, millaista kissaa on hakemassa, sillä yksittäisen pennun luonne alkaa aika hyvin tulla esiin jo kolmeviikkoisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti