perjantai 18. joulukuuta 2015

Suurenmoinen jouluyllätys

F- ja G-pentue

Olin eilen eläinlääkärissä yhteensä yhdeksän kissan kanssa. F-pentueen isommat pikkukollit olivat saamassa toisen rokotuksen ja kävivät läpi perusteellisen pentutarkastuksen. Lisäksi G-pentueen pienemmät pikkukollit olivat ensimmäisellä rokotuskäynnillä, ja mukaan lähti myös niiden emo Sylvi, jonka rokotus oli vanhentunut äskettäin.


F-pennut kantokopassa odottamassa vuoroa. Vasemmalla alhaalla Sisu,
sen päällä 
Sumu, oikealla Söpö ja keskellä Sulo.


F-pentue jakseli mainiosti. Kaikki oleellinen oli kunnossa jokaisella ja myös Sulon lievä alapurenta oli korjautunut itsekseen. Sumulla oli vielä hitusen alapurentaa, mutta sekin voi hyvin hävitä hampaiden vaihtumisen yhteydessä. Kävi miten tahansa, häiriö purennassa on niin vähäinen, ettei se haittaa kissaa itseään lainkaan. Maitohampaat olivat pikkukolleilla jo vaihtumassa pysyviin. Hammasrivissä oli näkyvissä pieniä koloja - ihan kuin koulunsa aloittavilla ekaluokkalaisilla.
  Ensi tiistaina Sulo ja Söpö menevät kastraatioon ja joulun jälkeen vietän tiistain ajellen ympäri Etelä-Suomea. Vien Sisun, Sulon ja Söpön kaikki kerrallaan uusiin koteihinsa, koska muut välipäivät kuluvat tiiviisti tyttären häiden merkeissä.

Seuraavaksi tutkimuspöydälle nostettiin G-pennut.

Barack painoi neuvolan vaa'alla 1,24 kg. Iso poika!

Barack tunki itsensä ulos boksista ensimmäisenä. Imusolmukkeet - ok. Purenta - ok. Luusto - ok. Napa - ok. Tassut - ok, Sydän löi oikeassa tahdissa. Kiveksistä toinen oli jo laskeutunut ja toinenkin matkalla. Toivottavasti pääsee perille varhaiskastraatioon mennessä, niin leikkaus voidaan suorittaa ennen luovutusta. Barack sai myös rokotuksen ja turvasirut eikä inahtanutkaan kummankaan piikin kohdalla.

Bill on pentueen suurin, painoa oli kertynyt jo 1,30 kg

Bill oli saanut matkustaa Sylvi-mamman kanssa kahdestaan samassa kopassa neuvolaan, ja tutkimuspöydällä huomattiin, että suurin osa sen viiksistä oli nyrhitty lyhyiksi. Viiksien lyhentäminen on emojen tapa hillitä vilkkaimpia tenaviaan. Oliko tämä tapahtunut matkan aikana vai jo aiemmin - vaikea sanoa. Bill ei tuntunut tapahtumasta häiriintyneen saati että se olisi hillinnyt vauhtia.
  Myös Bill oli kaikin puolin kunnossa ja pikku nappulatkin olivat jo laskeutuneet. Rokotusta ja sirun asennusta Bill tuskin huomasikaan.

Jack kulkee painokäyrällä ripirinnan Barackin kanssa. Nyt vaaka näytti 1,23 kg.

Samat hyvät uutiset jatkuivat myös Jackin kohdalla. Muuten pentu oli erinomaisessa kunnossa ja sen purenta oli suora, mutta toinen alakulmahampaista oli vinossa ja selvästi toista lyhyempi. Eläinlääkäri ei osannut sanoa, oliko vika synnynnäinen vai traumaperäinen eli jonkin muksahduksen seurauksena saatu. Joka tapauksessa hammasta seurataan erityisesti silloin, kun pysyvät kulmahampaat alkavat 5-6 kuukauden iässä nousta. Seuraava hammas voi kasvaa ihan normaaliksi, mutta jos viallinen maitohammas ei irtoa itsestään, se vaatii toimenpiteitä.

Jimmyn vuorolla tutkimus eteni samaa rataa: imusolmukkeet, korvat, silmät, luusto, tassut, häntä, napa - kaikki ok. Sitten eläinlääkäri kokeili peräpäätä, henkäisi syvään ja parahti silmät pyöreinä: TÄMÄ ON TYTTÖ!
  En ollut vilkuillut pentujen häntien alle lainkaan, sillä yhdeksän viikoa sitten pennut leikattiin maailmaan tällä samalla asemalla ja silloin sekä eläinlääkäri että eläintenhoitaja olivat molemmat erikseen määrittääneet ne kaikki pojiksi. Eläintenhoitaja tosin eilen muisteli olleensa yhden kohdalla pikkuisen epävarma ja eläinlääkäri myönsi, että niin pienistä värkeistä ei aina heti näe sukupuolta kunnolla.
  Jimmystä tuli siis tutkimuspöydällä Hillary ja pentueen pienimmästä pojanrääpäleestä samantien isokokoinen tyttö. Se on nyt yhtä suuri kuin emonsa samassa iässä, ja Sylvi-emo on ollut isoin naaraskissa, joka kissalaani on koskaan syntynyt.
  Samalla kun Jimmy muuttui Hillaryksi menivät suunnitelmani uusiksi. Olin ollut vähän harmissani siitä, etten saanut tämän vuoden kummastakaan pentueesta naarasta kasvatukseeni, ja siksi yllätys oli erittäin tervetullut.
  Yritän nyt etsiä Hillarylle näyttelyistä kiinnostuneen sijoituskodin pääkaupunkiseudulta, mutta jos sellaista ei löydy, pikkuneiti jää meille kotiin.

CatVetin pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Kirsi Juuti
sukupuoltaan vaihtaneen Hillaryn kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti